Wie zijn wij en wat doen we?
In september 2023 hoorden we via via van de windmolenplannen in onze Duitse buurgemeente. Dat konden en wilden we niet zomaar laten gebeuren. 10 omwonenden uit Ratum en Kotten sloegen de handen in elkaar en zo ontstond onze werkgroep. Sinds die tijd hebben we al veel ondernomen en bereikt, maar we zijn er nog lang niet. We zijn particulieren, geen stichting of vereniging, en doen dus alles op vrijwillige basis zonder subsidies.
Onze doelstelling is om de plaatsing van 7 windturbines bij Ratum en Kotten tegen te houden. Windmolens met een hoogte van 250 m zullen een enorme belasting geven op mens en natuur en de komende 30 jaar onze leefomgeving en het uitzicht bepalen.
Vorig jaar hebben we alle inwoners van Ratum en Kotten op de hoogte gesteld van de Duitse plannen middels een huis-aan-huis brief. Voor ons begon toen het werk en zijn we actief aan de slag gegaan. We hebben informatie verzameld, gedemonstreerd, een petitie opgestart *1, ingesproken tijdens openbare raadsvergaderingen van de gemeente Winterswijk (in Duitsland is dit verboden omdat we geen staatsburger zijn), contacten gelegd met verschillende Nederlandse en Duitse instanties, aangesloten bij het NLVOW (=Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines) *2 en persoonlijke gesprekken gevoerd in Borken en Münster. Ook waren we aanwezig bij de Euregio-vergadering in Bochelt en hebben we ons laten horen tijdens een parlementaire middag in Kleve waar Nederlandse en Duitse Politici aanwezig waren. Verder hebben we contact met Den Haag en de ambassade van Nederland in Berlijn.
.
Gebrek aan media-aandacht hebben we niet en inmiddels is ook Den Haag bekend met wat er aan de hand is bij ons. De druk die we uitoefenen op politici is groot en werpt stilaan zijn vruchten af. We hebben contact met diverse politieke partijen. Daardoor is vorig jaar een motie ingediend over deze problematiek. Deze motie is door alle Kamerleden goedgekeurd wat maakt dat ze in gesprek zijn met Berlijn.
Tevens hebben we contact gehad met vliegveld Wenningfeld (Flugplatz Stadtlohn-Vreden) in de buurt aangezien windmolens een gevaar vormen voor het vliegverkeer. Was er eerst sprake van 5 of meer windmolens bij Ratum, nu is dat beperkt tot 4 omdat ze in de vliegroute zouden komen te staan.
Zoals eerder vermeld heeft onze buurgemeente besloten om "Nee" te zeggen tegen deze windmolens aan de grens. Mede door onze druk in de vorm van een demonstratie en door constructieve gesprekken heeft de voltallige raad van de gemeente Südlohn deze beslissing genomen.
Vanzelfsprekend hebben we veel contact met de gemeente Winterswijk, de provincie Gelderland, landgoed Hesselink en Natuur en Milieu Gelderland. Voor hen is de situatie "Duitse windmolens aan onze grens" ook compleet nieuw. Daarom helpen we elkaar waar we kunnen met informatie en werken waar het mogelijk is samen. We hebben regelmatig gesprekken met Duitse overheden waaronder Kreis Borken, districtsbestuur Münster en deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het contact met hen verliep in het begin wat stroef door onwetendheid en de taalbarrière. Ondanks dat zij ook graag een oplossing willen zijn ze gebonden aan de regels van hogerhand en voelen ze de druk vanuit Berlijn. Zonder een goeie reden mogen ze de vergunningsaanvragen niet geweigeren. Daardoor heeft kreis Borken inmiddels de plannen goedgekeurd voor 9 windmolens waarvan 4 bij Ratum en 3 bij Kotten. Iets verder zijn er nog 2 gepland maar daar hebben we geen bezwaar tegen gezien het feit dat ze niet zo dicht op de grens zullen worden geplaatst.
Dat de plannen zijn goedgekeurd wil nog niet zeggen dat ze er komen. Integendeel, want we kunnen bezwaar indienen en dat zullen we doen, niet alleen voor de omwonenden maar voor alle inwoners en voor het behoud van ons prachtige coulisselandschap met haar flora en fauna. Een bezwaar indienen kan in Duitsland alleen volgens de Duitse regels. Daarbij is het verplicht om dit via een Duitse advocaat te laten verlopen. Wij worden dus ook nog eens op kosten gejaagd maar we kunnen niet anders.
De gemeente Winterswijk heeft inmiddels een advocaat die hun belangen behartigt en een bezwaar zal indienen, net zoals de provincie Gelderland en Natuur en Milieu Gelderland i.c.m. Gelders Landschap en Kastelen. Zij hebben echter hun eigen motivatie. Vandaar dat wij zelf een bezwaar zullen moeten indienen.
Zonder een bezwaar NAMENS DE OMWONENDEN EN INWONERS VAN RATUM EN KOTTEN hebben wij geen recht van spreken.
Natuurlijk is onze hoop ook gevestigd op Den Haag. In ons laatste contact van december '24 liet minister Sophie Hermans weten dat de ministeries van Binnenlandse- en Buitenlandse Zaken en VRO (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in gesprek zijn met Berlijn. Het wachten is nu op Minister Mona Keijzer die mede verantwoordelijk is voor deze onderhandelingen. Den Haag zal zich er echter ook bewust van moeten zijn dat behalve Duitsland ook Nederland zelf afspraken moet nakomen ter bescherming van zijn inwoners en de natuur. Ook zij zullen moeten handelen zoals de wet bepaalt.
Een bilaterale regeling is hier op zijn plaats om potentiële problemen, ook in de toekomst, te voorkomen.
1. Plaats geen Duitse windmolens op de grens bij Nationaal Landschap Winterswijk - Petities.nl