De impact van windturbines
Windturbines hebben nadelige gevolgen voor mens en natuur. Slagschaduw, trillingen en geluidsoverlast leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen en beschadigen de natuur onherstelbaar. Vogels en vleermuizen lopen de kans tegen de wieken van de turbines te vliegen. Andere dieren zoals reeën, ganzen en hazen verlaten het gebied door ondergrondse trillingen. Het landelijke en open karakter van Ratum en Kotten zal verdwijnen. Niet alleen door de turbines zelf, maar ook door de tonnen gewapend beton als ondergrond, toevoerwegen, hekken en andere faciliteiten. Het gebied verliest zijn aantrekkingskracht voor wandelaars en fietsers.
Geluidsoverlast:
Geluidsoverlast is het meest problematische gevolg van windturbines die dicht bij woningen geplaatst zijn. Bij een geluidsniveau van 45 dB ondervindt meer dan 30% van de omwonenden (straal 2.5 km) hinder. De wettelijke norm in Nederland is 47 dB overdag en 41 dB 's nachts.*1 De geplande Duitse windturbines hebben echter een veel hogere geluidsnorm nl 60 dB overdag (vergelijkbaar met een stofzuiger) en 45 dB 's nachts. Het is een gezoem, een zoevend geluid dat nooit stopt en hoe harder de wind waait des te harder het geluid. Vooral 's nachts is dit gezoem hinderlijk wegens het wegvallen van omgevingsgeluid.
Gevolg geluidsoverlast:
Er ontstaan slaapstoornissen: Slaapkwaliteit vermindert, men slaapt minder goed in en wordt frequent wakker. Een slechte nachtrust heeft gevolgen voor de gezondheid: vermoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen, hoge bloeddruk... Op zijn beurt verhoogt dit dan weer het risico op ernstigere aandoeningen. Helaas, een goede isolatie van de slaapkamer haalt niets uit. Infrasoon en laagfrequent geluid dringt gewoon je huis binnen, ook al zijn de ramen dicht.
1. Welke regels gelden er voor windmolens vlakbij een woonwijk? | Rijksoverheid.nl
Slagschaduw:
Doordat de wieken van windturbines draaien geven zij enerzijds slagschaduw en anderzijds lichtreflecties. Deze hinder wordt mede bepaald door de omvang en hoogte van de windturbines: hoe groter de turbine hoe verder de slagschaduw reikt. Ook het gebruik, de windrichting en de wijzigende stand van de zon gedurende het gehele jaar zijn van invloed. Waar en wanneer hinder optreedt verschilt dus per dag en per uur. De plaatsing van grote turbines dicht bij woningen geeft veel hinder door slagschaduw die zelfs tot op 2 km afstand nog merkbaar is.
De Nederlandse norm schrijft voor dat er niet meer dan 17 dagen 20 minuten per dag slagschaduw mag optreden. Wordt deze norm overschreden dan moet de windmolen stilgezet worden op momenten dat slagschaduw kan optreden.*2
Gevolg Slagschaduw:
Slagschaduw kan ernstige stress, concentratiestoornissen en hoofdpijn veroorzaken. Het wordt beschouwd als een ernstige vorm van hinder en de hoeveelheid waaraan men dagelijks mag blootgesteld worden in een woning wordt daarom ook wettelijk beperkt. Het kan het best vergeleken worden met een continu flikkerende TL-lamp.
2 Slagschaduw bij windenergie op land | RVO.nl
Laagfrequent geluid en trillingen:
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat windturbines mens en dier ziek maken, o.a. ten gevolge van het laagfrequente geluid en de trillingen. Laagfrequente geluiden van windmolens gaan continu door, in tegenstelling tot het geluid van wegen, waar het 's nachts doorgaans rustig is. Sommige mensen horen een bromtoon en anderen voelen vooral de trilling. Het gehoor van dieren is veel scherper dan van mensen. Dat maakt dat dieren meer hinder ondervinden van windturbines in hun leefomgeving.*3 Het feit dat windturbines steeds hoger en krachtiger worden, zal ook voor meer klachten zorgen.
Veiligheid:
Kortsluiting, overbelasting, oververhitting en blikseminslag zijn de voornaamste oorzaken van een brand in een windturbine.
Door de grote hoogte van de windmolens is het voor de brandweer niet haalbaar om een brand, die meestal in de rotorkop ontstaat, te blussen. Men kan enkel hopen dat men de molen gecontroleerd kan laten uitbranden.
Huizen in de omgeving kunnen schade oplopen maar ook de natuur heeft er zwaar onder te leiden. Dit vooral door al de plastic deeltjes van de wieken die op de grond en in de lucht terecht komen. Dit PFAS-achtige materiaal breekt niet af zal door omwonenden ingeademd worden en de grond vervuilen. Hoe zit het dan met de verzekering, onze veiligheid en gezondheid?
Bij de komst van een windmolenpark in een gebied is bij de meeste mensen weinig bekend over de invloed hiervan op de waarde van hun woning. Inmiddels zijn er echter al diverse uitspraken van rechters geweest die bij de komst van een windmolenpark de WOZ-waarde van een woning hebben verlaagd.
Het percentage van de verlaging bedroeg, afhankelijk van de feitelijke omstandigheden, tussen de 10% en 50%. Hiermee wordt aangetoond dat rechters het aannemelijk vinden dat de komst van windmolens een negatieve invloed heeft op de waarde van woningen want zeg nu zelf... wie wil er zo dicht bij deze megagrote turbines wonen? In Ratum en Kotten zullen de geplande turbines van 250 m hoog bij sommige woningen amper op 600 m afstand komen. Duitsland hanteert een tiphoogte x 2 om de minimale afstand tot een woning te bepalen (d.w.z. hoogte molen x 2). Als we bijvoorbeeld kijken naar Denemarken dan is dat 10 x de tiphoogte. Dat houdt in dat bij molens van 250 m een afstand moet worden gehouden t.o.v. woningen van 2,5 kilometer.
Grens:
Mogelijkheden voor ruimtelijke ordening en planvorming aan de Nederlandse kant van de grens worden ons hierbij eveneens ontnomen want wij mogen en kunnen in de toekomst niet meer bouwen op onze eigen Nederlandse grond omwille van de afstand (500 tot 1000 m) die wij moeten houden t.o.v. Duitse windmolens. Duitsland bepaalt dus wat wij op Nederlandse grond mogen doen. Als ze er staan dan is dat voor ongeveer 30 jaar.